Hundmat

petfoodalpha

Även om hundmat inte finns i så många former, färger, storlekar och smaker som mänsklig mat, finns det fortfarande en hel del sorter att välja mellan. Oavsett vilken typ du väljer, bör den viktigaste faktorn i ditt beslut vara att hitta en mat som uppfyller alla dina hunds näringsbehov.

Det finns fem huvudtyper av hundmat:

# 1: Kibble / Dry

Torrfoder är den mest ekonomiska typen av kommersiell hundmat, och det är anledningen till att många ägare väljer den för sin hund. Det håller också länge och behöver inte kylas. Torrfoder kan också hjälpa till att hålla hundens tänder friska, eftersom tuggande krispigt torrfoder hjälper till att minska tandsten. När det gäller att välja en specifik torrfoder, läs ingredienserna noggrant och välj ett varumärke som använder hälsosam mat som sin primära ingrediens.

# 2: Konserverad

De flesta hundar älskar konserverad eller våt mat. den har lång hållbarhet och är lätt att hitta i alla stormarknader, men det kan vara dyrt. För vissa ägare är det definitivt värt kostnaden, men inte alla märken kommersiell konserver ger det protein som din valp behöver. Den verkliga frågan är hur mycket smältbart protein det ger. Osmältbart protein kommer att passera genom din hunds system utan att brytas ner i absorberbara näringsämnen, så det är ganska värdelöst för honom.

Dessutom är den mest konserverade maten cirka 75 procent vatten. Ju högre vatteninnehåll, desto mindre näringsinnehåll, så ju mer mat måste din hund konsumera för att få det näringsvärde som kroppen behöver. Om du bestämmer dig för att mata din hund på burk är det bäst att gå med ett slag som är märkt “100% näringsmässigt komplett.”

# 3: Semi-Moist

Kommersiella hundmatar formade som fläskkotletter, hamburgare eller andra köttiga livsmedel kallas halvfuktiga livsmedel. Dessa typer av livsmedel är minst näringsrika av alla hundmatar och innehåller många konstgjorda smaker och färgämnen. De kan ges till din hund som en tillfällig behandling, men de bör inte betraktas som en diet i sig, eftersom de inte ger den näring som din valp behöver.

# 4: Hemlagad

Vissa hundägare värdesätter förmågan att ha fullständig kontroll över sin hunds kost. En hemlagad diet gör det möjligt för ägaren att veta exakt vad som finns i allt hennes hund äter och vara helt säker på att hans näringsbehov tillgodoses. Att mata din hund en hemlagad diet är tidskrävande och dyrt, men många ägare tycker att den extra ansträngningen är värt den sinnesro de får. Om du bestämmer dig för att mata din hund en hemlagad diet bör du bekanta dig med hundnäringen så att du kan vara säker på att din hund inte missar några viktiga näringsämnen.

# 5: Rå

En rå diet består av rått kött, helst med några ben (aldrig kokta ben, bara råa) och organ blandade i, eftersom ben är en naturlig källa till fosfor och kalcium. Denna typ av diet fungerar bra för många hundar, eftersom hundar har korta tarmkanaler och starka magsyror, som båda gör det lätt för dem att konsumera och smälta rå mat. Innan du byter hund till en rå diet, prata med din veterinär om fördelarna och riskerna.