Konserverad mat

Vad är skillnaden mellan våt och torr hundmat?

Husdjursmat finns i många olika former, storlekar och texturer. Livsmedelstekniken har blivit mycket sofistikerad och gör att ditt husdjur kan njuta av ett stort utbud under måltiderna. Det kan dock ibland vara förvirrande när man bestämmer om man ska mata vått, torrt eller båda till våra älskade husdjur. Skillnaderna förklaras nedan:

Torr mat torr mat

Torrfoder ser ut som en kex eller kibble och finns i påsar i olika storlekar. Den innehåller vatten, vanligtvis upp till cirka 11%, som tillsätts i ingrediensblandningen för att göra en deg, snarare som brödtillverkning. Degen kommer att höjas i spisen och trycks sedan genom ett litet hål eller dör under tryck. Denna process gör att degen värms upp och den kokas när den trycks igenom. En skärare skär sedan den kokta degen som kommer igenom i kibbles. Matrisen kan ha hål i olika former och storlekar vilket är det som ger kibblen sitt utseende. Vissa kibbles är helt enkelt runda, medan andra kan vara fiskformade, hjärtformade eller kubade beroende på tillverkarens önskemål.

Ingredienser

Om du tittar på ingrediensförteckningen på ett paket torrfoder kommer många av namnen att likna de som finns på en våt eller konserverad mat, men med några skillnader. De flesta torrfoder innehåller mer kolhydrater och detta kommer vanligtvis att tillhandahållas av spannmål som vete, majs (eller majs) eller korn. Ofta visas de som den första ingrediensen på ett torrt paket för sällskapsdjur, vilket betyder att det är den ingrediens som väger mest. I torr mat hjälper kolhydrater till att hålla kibblarna ihop (igen liknas det med bröd eller kex) och ger det struktur och struktur. Medan en katt eller hund inte strikt behöver kolhydrater i kosten, ger det en ekonomiskt lättillgänglig energiförsörjning till maten och är en källa till andra näringsämnen som viktiga aminosyror (byggstenar av proteiner) och fiber.

Torrfoder innehåller fortfarande andra ingredienser som köttmjöl och fetter, även om dessa ingredienser males och blandas ihop så att du inte ser köttbitar i maten. Återigen ger dessa ingredienser energi till kosten, tillsammans med protein som hjälper till att underhålla muskler, hud och päls och andra processer i kroppen. Protein kan ibland tillföras kosten genom vegetabiliska ingredienser som sojabönor.

Komplett och kompletterande

Torra livsmedel kan vara kompletta eller kompletterande. Den kompletta maten är en som ger alla näringsämnen som ditt husdjur behöver. En kompletterande mat måste matas tillsammans med något annat – till exempel en mixerkaka som måste matas tillsammans med lite våt mat. Du kan kontrollera ditt paket för sällskapsdjur om det är komplett eller kompletterande. Om du bara matar torr mat bör den vara komplett.

Det är också mycket viktigt att se till att ditt husdjur har gott om färskvatten tillgängligt när det matas torrfoder, eftersom de inte får fukten från maten som de normalt skulle göra.

Halvfuktiga livsmedel

Dessa har ofta formen av mjuka fuktiga broderier och har en vattenhalt på cirka 35%. För att hålla kvar fukten används ofta fuktighetsbevarande medel. De tenderar också att vara högre i socker för att hämma bakterietillväxten. Av denna anledning är de inte lämpliga för diabetiska djur som har sämre förmåga att kontrollera sina sockernivåer.