Hur mycket ska en hund äta per dag? (valp och vuxna hundar)

 Har du en hund och undrar hur mycket den ska äta varje dag? Det är okej om du inte vet hur du ska räkna ut hur mycket din hund ska äta, det finns inte alltid ett självklart svar.

För att underlätta för dig har jag skrivit detta inlägg där jag går igenom hur och vad du bör tänka på för att ge din hund rätt mängd mat.

Det finns många faktorer som påverkar hur mycket en hund ska äta. Hundars aptit varierar beroende på ålder, ras, vikt och aktivitetsnivå, och vad de äter beror också på deras ämnesomsättning och matsmältningssystem.
Så hur mycket ska en hund äta? Det korta svaret är att det varierar från hund till hund, men en vanlig riktlinje är 1-3% av deras kroppsvikt per dag.

Hur mycket ska en hund äta per dag?

Mängden mat din hund behöver varierar som sagt beroende på ålder, storlek, aktivitetsnivå och ras. Ett generellt mått är allt mellan 2dl till 1 liter beroende på hund.

I allmänhet bör vuxna hundar äta 2-3 % av sin kroppsvikt och utfodras två gånger om dagen, en måltid på morgonen och en på kvällen.

Hur mycket torrfoder ska en hund äta per dag?

Nedan finns endast en riktlinje för hur mycket torrfoder en hund ska äta per dag.

Små hundar Medelstora hundar Stora hundar
Hundraser ex Papillon Labrador Golden Retriever
Hundens vikt 1-10 kg 10-25 kg 25-35 kg
Behöver – dl torrfoder 0,-2,5dl 2,5-6dl 6-8dl

Hur påverkar hundens ålder behovet av mat?

När en hund blir äldre förändras mängden mat som behövs. Typen av mat kan också behöva ändras när hunden åldras.

Hur mycket – och hur ofta – ska en valp äta?

Valpar behöver äta betydligt mer (energirik mat) och oftare än vuxna hundar. Deras matsmältningssystem är inte fullt utvecklat så maten bör vara lättsmält. Detta för att de växer mycket, men också för att man vill vänja dem vid hundmaten.

Generellt kan man säga att valpar behöver mer energirik mat, och en större mängd. Det enklaste är att ge det tillräckligt så att det blir mätt vid varje måltid men att hålla ett öga så att det inte blir överviktigt.

När valpen är väldigt liten kan du fördela måltiderna 4 gånger om dagen och gradvis minska till 2 måltider om dagen när den är cirka ett år gammal (9-18 månader). Mindre hundraser blir “vuxna” snabbare än större hundraser.

Hur mycket – och hur ofta – ska en vuxen hund äta?

Som regel bör vuxna hundar äta 2-3% av sin kroppsvikt varje dag och fördela det på 2 måltider. En på morgonen och en på kvällen.

Det här skiljer sig förstås från hund till hund, men det kan vara en bra början. Mindre hundar äter generellt mer i förhållande till sin kroppsvikt och ligger ofta närmare 3 %.

Hur mycket – och hur ofta – ska en gammal hund äta?

När hunden blir äldre rör den sig mindre och har en lägre ämnesomsättning. Det gör att du ofta måste minska maten eller energiinnehållet lite när din hund blir gammal.

Ett bra riktmärke kan ligga på runt 1-2 % av hundens kroppsvikt, men håll koll på om den går ner eller går upp i vikt och anpassa kosten därefter.

Olika hundraser äter olika mycket

En sak som är viktig att tänka på är att olika hundraser äter olika mycket och olika typer av mat. Det är inte bara storleken på hunden som gör skillnad, utan även aktivitetsnivån hos olika hundraser.

Foder för aktiva hundar

Aktiva hundar  kommer alltid att ha ett högre energibehov. Detta är av den uppenbara anledningen att de rör sig mer och använder mer energi. men också för att de är mer aktiva mentalt, vilket också kräver mer energi.

Mat för stora hundar

Stora hundraser  behöver äta mer av den enkla anledningen att de är större. De har också en större matpåse och behöver ofta en större mängd mat.

Det gör ofta att maten inte behöver vara särskilt energirik, eftersom de lättare tar upp mer mat i volym.

Mat för små hundraser

Små hundraser  har ofta en högre energiomsättning i förhållande till sin vikt. Därför är det bra att ge dem mer energirik mat så att de får i sig tillräckligt eftersom de inte klarar av att äta så stora mängder mat.

Vissa små hundraser har svårare att tugga också, vilket gör att lätttuggad mat kan vara bra för de mindre hundarna.

Vad ska din hund äta?

Hundar är köttätare och deras matsmältningssystem är speciellt anpassat för att bearbeta animaliska proteiner. En hunds diet bör bestå av 30-40% protein, 20-30% kolhydrater, 25-35% fett och 10% mineraler.

Generellt sett bör små hundar äta en mer energirik kost och större hundar en större mängd mat.

Det är bäst att utgå från de vanliga rekommendationerna för din hundras. Ser du att hunden går ner i vikt ökar du energiintaget och går den upp i vikt (inte en valp) minskar du energiintaget.

Vad kan man göra om hunden vägrar äta?

Det är inte alltid som hunden vill äta, även om du gör allt som står i din makt för att få honom att gilla maten. Sedan finns det några saker du kan göra för att få den att vilja äta, här nedan kommer några tips från videon.

  • Lämna maten ute länge
  • Byt ofta maten i matskålen
  • Blanda i godis i maten
  • Servera mindre portioner
  • Var konsekvent

Se fler tips i videon nedan.

Sammanfattning

Ok, nu har vi gått igenom de viktigaste sakerna du behöver veta för att hålla koll på din hunds matvanor. Nedan följer de viktigaste punkterna:

  • Ålder
  • Hundras
  • Aktivitetsnivå
  • Storlek

Läs mer:  Hur ofta ska en hund duscha?

Vanliga frågor om hur mycket en hund ska äta

Hur mycket torrfoder ska en hund ha?

Hundar bör ha allt mellan 0,5dl-18dl torrfoder per dag, beroende på storlek och hundras. En liten Papillon behöver mellan 0,5-1,3dl medan en Grand Danois behöver 12-18dl torrfoder per dag.

Hur mycket mat ska jag ge min hund?

Anpassa måltiden efter hundens ras, ålder, storlek och aktivitetsnivå. Se till att den får den energi den behöver, men inte för mycket. Utgå från säljarens rekommendationer och går hunden ner i vikt ökar du mängden kalorier och går den upp i vikt minskar du kaloriintaget.

Hur länge ska en hund äta valpmat?

När du ska sluta ge hunden valpmat beror på vilken hund det är. Små hundar kan i allmänhet övergå till vuxenfoder när de är 8-12 månader gamla, medelstora hundar när de är 12-15 månader gamla och stora hundar när de är 18 månader eller äldre.

Hur mycket våtfoder ska en hund ha?

En vuxen hund behöver cirka 2-3 % våtfoder (färskfoder) per dag. Valpar behöver mer och äldre hundar mindre.

Hur ofta ska en hund dricka?

Hunden bör dricka minst 2 gånger om dagen, men oftare vid varmare väder. Hunden ska alltid ha fri tillgång till vatten så att den kan dricka när den vill.

Hur mycket ska en hund dricka?

En hund bör dricka mellan 20-70 ml vatten per kilo kroppsvikt och dag. Vid varmt väder och fysisk aktivitet kan den behöva dricka mer.

Läs mer om hur mycket hundar ska äta på  SKK  .