Hur länge kan jag lämna hunden ensam enligt lag?

Hunden får inte alltid följa med till olika platser och ibland är det helt enkelt inte praktiskt att ha hunden med sig.

I den här artikeln berättar jag hur länge en hund får lämnas ensam hemma enligt svensk lag och vilka rekommendationer som finns från Jordbruksverket.

Hur länge kan hunden vara ensam?

Rekommendationerna från Jordbruksverket är att hundar ska rastas var 6:e ​​timme under dagen. Tillsyn av hunden ska ske minst 2 gånger per dag, men unga och sjuka hundar ska tas om hand oftare.

 

Hur länge får jag lämna hunden ensam utan tillsyn – Vad säger lagen?

Det finns ingen lag,  även om många tror det  , som reglerar hur många timmar en hund får lämnas ensam. Tillsyn måste ske minst två gånger om dagen och hundar ska rastas var 6:e ​​timme, dock är detta inte en lag.

Det finns föreskrifter och allmänna råd från Jordbruksverket som reglerar hållningen av hundar och andra djur, som bland annat innehåller regler om hur länge en hund får vara ifred.

Från dokumentet  Norges jordbruksverks föreskrifter och allmänna råd om hund- och katthållning  , finns två paragrafer som reglerar tillsyn.

1 kap 16 §  Tillsyn ska ske minst två gånger om dagen. Unga, sjuka eller skadade hundar och katter bör ses oftare.

2 kap 12 §  Hundar som hålls inomhus utan fri tillgång till rastgård ska rastas utomhus regelbundet med hänsyn till hundens ålder och hälsa. Hundar som permanent hålls på rastgård ska rastas dagligen på annan plats.

Allmänna råd 2 kap. 2  § 12  Hundar bör rastas var sjätte timme under dagen, valpar och äldre hundar dock oftare.

Men vad är då skillnaden mellan en förordning och en lag?

En föreskrift är olika regler som en myndighet kan utfärda. Regelverket måste följas, annars kan du bli utsatt för eventuella påföljder. Däremot utdöms inte alltid straff om man bryter mot en föreskrift. källa  ]

Allmänna råd är bara en rekommendation och inget du måste följa. Så om du lämnar din hund ensam i mer än 6 timmar har du inte brutit mot förordningen.

 

Tänk på din hunds välbefinnande

Hundar är flockdjur och behöver social interaktion för att må bra.

Min hund, trots att den är 11 år, tror fortfarande att jag aldrig kommer tillbaka när jag stänger dörren efter mig. Så fort han inte får följa med ser det ut som att hela hans värld rasar samman.

När du har upplevt den sorgsna blicken när du går hemifrån och det glada välkomnandet när du kommer hem är det inte svårt att förstå att hundar inte gillar att vara ensamma.

Vi försöker att inte lämna vår hund ensam i mer än 6 timmar men det har råkat bli längre vid några tillfällen. Vi vet att han har det bra, men det känns ändå inte bra att veta att han bara ligger där helt ensam.

När du behöver lämna din hund ensam finns det några bra saker att tänka på.

Vila hunden ordentligt innan och/eller efter att den är ensam

Om du ska lämna din hund ensam en längre tid blir det nästan alltid lugnare om hunden har fått vila ordentligt innan.

Ta ut din hund på en lång promenad så att den får kissa och bajsa några gånger. Lek en stund så den kan bli av med energi, sen när du går hemifrån kan hunden lägga sig på sin plats och bara sova tills du kommer hem igen.

Detta är särskilt viktigt för dig som har en energisk hund som tenderar att bli orolig när den är ensam.

 

Begränsa området där hunden är ensam

Har du en hund som blir stressad när du går hemifrån? Kanske springer den runt i hela huset, öppnar dörrar, hoppar i soffan eller sängen, skäller eller morrar?

Kanske tuggar den upp skräp, soffor, skor, hårddiskar, mjölpåsar eller plockar upp smutsig disk från diskhon och lägger dem i soffan? Inte? Nej, det kanske bara var min Charlie som hittade på den typen av bluff.

Då kan det vara bra att begränsa ytan som hunden kan röra sig på när den är ensam.

Många hundar mår ofta bättre och känner sig säkrare på ett begränsat underlag. Ett sådant exempel är en hall, grovkök eller liknande. Då kan hunden lättare slappna av på sin plats. Vänligen ha en  säng eller kudde  som din hund känner sig trygg och bekväm med.

Om du inte kan stänga dörrar på din hund kan en grind vara ett bekvämt sätt att begränsa hundens yta. Ibland måste man vara lite kreativ för att hitta en lösning som passar en själv.

Ett tips för lägenhetshundar är också att låta radion stå på lite lågt så att buller från grannar inte stör hunden lika mycket.

Hunden ska ha tillgång till mat och vatten

Lämnar du hunden ensam ska den alltid ha tillgång till vatten. Är du borta länge kan det också vara bra om den har tillgång till mat.

Tillgång till mat och vatten är dock inte detsamma som att hunden faktiskt dricker och äter.

Vår hund varken dricker eller äter när vi är borta och har aldrig gjort det. Han ligger bara på kudden. Detta är något vi måste tänka på när vi lämnar honom ensam längre stunder, speciellt under varma sommardagar när det är 30+ grader i huset.

Så det är något du bör vara uppmärksam på med din hund också.

 

För dig som ofta behöver lämna hunden ensam under längre tid

Hundar som lämnas ensamma hemma varje måndag-fredag  ​​07.00-17.00  är inte särskilt glada hundar.

Om du har arbetstimmar som gör att du måste lämna din hund ensam ofta och under långa perioder bör du se till att lämna hunden i någon annans händer under dagen.

Det finns till exempel dagis/mamma, fråga grannen, hunddagis etc. Vid längre resor är du välkommen att lämna din hund på hundpensionat. 

Ett annat alternativ är att ta med hunden till jobbet om arbetsplatsen tillåter det eller att jobba hemifrån några dagar i veckan. På så sätt kan du pussla ihop en lösning med till exempel ett par dagar på hunddagis och ett par dagar när du jobbar hemifrån.