Vilket är bättre: Torrt hundfoder eller blött hundfoder?

Eftersom det finns så många hundfodermärken på marknaden kan det inte vara lätt att hitta rätt diet för ditt husdjur. Det finns inte bara en uppsjö av märken och ingredienser att välja mellan, utan även det mest grundläggande beslutet om vått kontra torr hundmat kan vara förvirrande.

Även om du alltid bör besöka din veterinär för mer specifika förslag som är anpassade till din hunds livsstil, kommer den här artikeln att beskriva de viktigaste skillnaderna mellan torr och våt hundmat.

Vad är skillnaden mellan vått och torrt hundfoder?

Både torr och våt hundmat kan ge näringsmässigt balanserade måltider, men de tillverkas avsevärt.

Vad är processen för att göra blöt hundmat?

Att mala proteinkällorna eller köttingredienserna är det första steget för att göra våtfoder. Efter det tillsätts en sås med vitaminer, mineraler och spannmål. Därefter tillagas och steriliseras maten för att göra den konserverade produkten.

Som ett resultat av detta innehåller blötfoder mycket mer fukt än torrfoder. Under avsnittet Garanterad analys kan du hitta procentandelen maximalt vatten på etiketten. Torrfoder kan hålla upp till 10 % fukt (överst), men våtfoder kan ha upp till 78 % fukt (max.).

Vad är processen för att göra torr hundmat?

Ingredienserna är praktiskt taget lika i torrfoder. Ändå, istället för att lägga till sås och konservera resultatet, pulveriseras nötköttskombinationen för att bilda en enhetlig deg som kan tillagas.

Degen gräddas och extruderas sedan genom specialdesignade perforeringar för att göra kibble. Efter torkning sprayas kibble med fetter, oljor, vitaminer och mineraler innan de förpackas innan fetterna och oljorna försämras.

Levande probiotika ingår i vissa torrfoderdieter för hundar för att hjälpa matsmältningen och immunologisk hälsa.

Är det bättre för hundar att äta våt- eller torrfoder? Eller en kombination av båda?

Båda formerna av hundmat är bra alternativ, men beroende på ditt husdjurs näringsbehov erbjuder var och en sin egen uppsättning fördelar och nackdelar.

Blötfoder för hundar har flera fördelar jämfört med torrfoder.

Blötfoder för hundar, ibland känt som “konserverad mat”, har olika fördelar jämfört med torrfoder, till exempel:

 • Högre fukthalt: Om din hund inte dricker så mycket som den borde, eller om den har ett medicinskt tillstånd som kräver regelbunden återfuktning, kan våtfoder vara ett utmärkt alternativ. En hund med en historia av urin- eller njurproblem är ett exempel.
 • Jämfört med torrfoder för hundar är konserverad hundmat ofta mer aromatisk och smakrik. Om en hunds aptit minskar kan detta locka dem att äta.
 • Mättnad: Blötfoder för hund ger en mer långvarig känsla av “fullhet”. Ökad mättnad kan hjälpa hundar att gå ner i vikt, särskilt de som verkar ha en omättlig hunger.
 • Blötfoder kan vara lättare att tugga för hundar med tandsjukdomar eller andra orala abnormiteter än torrfoder.

Fördelar med torrt hundfoder framför blött hundfoder

Torrfoder för hundar, ibland känd som “kibble”, har flera fördelar jämfört med våtfoder, inklusive:

 • Torrfoder uppmuntrar hundar att tugga sin mat mer, vilket hjälper till att minimera ansamling av tandsten och sekundär periodontal sjukdom.
 • Bekvämlighet: Torrkost är betydligt lättare att portionera än våtfoder, och de kommer inte att förstöras om de lämnas ute hela dagen. Detta är särskilt fördelaktigt för betare.
 • Torrdieter kan vara billigare att köpa och lagra på lång sikt, beroende på matvarumärket.
 • Kibble är lätt att inkludera i matpussel och långsamma matare, vilket förbättrar en hunds livskvalitet genom att ge kognitiv stimulans.

Veterinärernas rekommendationer för våtfoder för hundar

Det är alltid en bra idé att ha ditt husdjurs behov i åtanke när du köper hundmat och lära dig hur man läser en etikett för djurfoder ordentligt.

Royal Canin, Science Diet och Purina Pro Plan är veterinärernas mest rekommenderade hundfodermärken. För valpar, vuxna hundar och äldre hundar, här är några alternativ för blöt hundmat:

 • Royal Canin hundmat på burk för valp rekommenderas för valpar.
 • Hill’s Science Diet for Adults Hundförrätt av kött och korn för vuxna
 • Purina Pro Plan Focus for Seniors Vuxna nöt- och risbitar i konservburk hundmat för hundar från sju år och uppåt

Veterinärernas rekommendationer för torrfoder för hundar

Veterinärernas bästa torrfoderrekommendationer för hundar är desamma som för våtfoder: Royal Canin, Science Diet och Purina Pro Plan. För en valp, vuxen och senior livsstadier, här är några torrfoderalternativ:

 • Hill’s Science Diet Adult Chicken & Barley Recept Torrfoder för hundar rekommenderas för valpar.
 • Inomhus liten hundras senior torrfoder: Royal Canin Size Health Nutrition
 • Purina Pro Plan för seniorer, strimlad valpblandning av kyckling- och risformel torrfoder för hundar med probiotika

Blanda vått och torrt hundfoder: En guide

Ett annat alternativ är att blanda vått och torrt hundfoder för att få det bästa av två världar. Men för att undvika övermatning, se till att du fortfarande ger rätt mängd mat dagligen.

Den enklaste metoden för att uppnå detta är att få ditt husdjurs dagliga kaloribehov för underhåll beräknat av din lokala veterinär. Sedan kan du ta reda på hur mycket torr och våtfoder din hund behöver dagligen för att uppnå detta kalorimål – glöm inte att ta hänsyn till eventuella kalorier från godsaker.