Vilka ingredienser finns i naturligt hundfoder?

Vi vill alla ge våra husdjur den bästa näringen, men att välja rätt foder kan vara svårt med så många alternativ. Ordförrådet och “buzz ord” som används på etiketter för sällskapsdjursfoder kan ofta göra saker ännu mer förvirrande.

Termen “naturlig” förekommer på många djurmatsförpackningar. Men vad skiljer “naturlig hundmat” från vanlig hundmat? Är det ett erkänt begrepp? Är det sant att naturlig hundmat är bättre?

Denna handledning kommer att förklara allt du behöver veta om frasen “naturligt” och vad det innebär för hundfoder för att hjälpa dig att navigera på etiketterna.

Vad innebär det att ge en hund naturligt foder?

Adjektivet “naturlig” antyder att saken finns i naturen och inte skapas eller produceras på grund av en kemisk eller syntetisk process. Så för att kalla vissa formler eller komponenter “naturliga”, måste sällskapsdjursföretag följa några regler?

Reglerar FDA naturlig hundmat?

När det gäller märkning av sällskapsdjursfoder har amerikanska Food and Drug Administration (FDA) ännu inte definierat uttrycket “naturligt”. Istället förlitar sig FDA på kravet att etikettinformationen är korrekt och inte vilseledande. Enligt FDA måste alla animaliska livsmedel vara säkra att äta, producerade under rena och sanitära förhållanden, inte innehålla några farliga ingredienser och vara korrekt märkta.

Många FDA-standarder för korrekt produktmärkning är baserade på Association of American Feed Control Officials modeller (AAFCO). Denna ideella medlemsorganisation utvecklar regler för kommunala, statliga och federala organisationer som reglerar försäljning och distribution av djurfoder, såsom hund- och kattmat.

Vilka är AAFCOs riktlinjer för naturlig hundmat?

AAFCO:s riktlinjer följs för att korrekt visa fraser som “naturlig” eller “organisk” på produkter. Att förstå innebörden av några av de termer som används av företag inom husdjursfoder är ett fantastiskt ställe att börja när man letar efter specifika egenskaper i en produkt.

American Association of Feed Control Officials (AAFCO) definierar “naturligt” enligt följande:

“ett foder eller foderingrediens som enbart härrör från växt-, djur- eller gruvor, antingen i obearbetat tillstånd eller efter fysisk bearbetning, värmebearbetning, destruktion, rening, extraktion, hydrolys, enzymolys eller jäsning, men som inte har producerats av eller utsätts för en kemisk syntetisk process och inte innehåller några kemiskt syntetiska tillsatser eller processhjälpmedel utom i mängder som kan förekomma i god tillverkningssed.”

Detta betyder att en ingrediens kan vara närvarande i sitt naturliga tillstånd eller hanteras i en icke-kemiskt syntetiserad, och den innehåller inte kemiskt imiterade tillsatser.

När kan man kalla en hundmat “helt naturlig”?

Termen “naturlig” kan syfta på enskilda ingredienser i en produkt eller den övergripande produkten. När varje ingrediens som används för att göra en produkt uppfyller AAFCOs definition av termen, kan den märkas som “helt naturlig” eller “100% naturlig.”

Vad innehåller naturliga hundfoderingredienser?

Eftersom de flesta ingredienserna i sällskapsdjursfoder kommer från växt-, djur- eller mineralkällor, omfattar den accepterade definitionen av naturligt ett brett utbud av ingredienskomponenter.

Även om vissa komponenter går igenom standardtillverkningsprocesser eller bara innehåller små syntetiska föreningar, anses de fortfarande vara naturliga.

Ingredienser som har tillverkats kemiskt anses inte vara naturliga. Detta skulle inkludera följande:

  • Konstgjord färg eller smak
  • Konserveringsmedel
  • Tillsatser
  • Vitaminer eller mineraler som har syntetiserats

En ansvarsfriskrivning kommer ofta att medfölja en produkt som är märkt som naturlig och säger att ytterligare vitaminer eller mineraler krävs för att produkten ska vara en komplett och balanserad kost.

Vad är skillnaden mellan holistisk, naturlig och ekologisk hundmat?

Dessa fraser kan förekomma på djurfoderetiketter separat eller i kombination, men de är inte utbytbara.

Hundmat gjord med naturliga ingredienser

Termen “naturlig hundmat” syftar på komponenter som finns i naturen snarare än att skapas av människor. Detta kan hänvisa till hela produkten om alla ingredienser är naturliga eller specifika ingredienser som “naturlig nötköttsmak”.

Hundmat gjord med ekologiska ingredienser

National Organic Program (NOP) vid United States Department of Agriculture utser varor som “ekologiska” när de uppfyller riktlinjerna för produktion och hantering som anges av AAFCO (USDA). ENLIGT USDA RIKTLINJER säkerställer NOP att ekologiska grödor, boskap och jordbruksprodukter är certifierade. Dessa produkter måste innehålla minst 95 % ekologiska ingredienser och vara märkta med USDA:s ekologiska sigill.

Hälsosam hundmat

Frasen “holistisk” syftar på att ta hänsyn till en hunds hela varelse snarare än att fokusera på specifika egenskaper. Holistic har minimalt värde i hundmat eftersom det för närvarande inte finns någon juridisk definition eller reglering från FDA, AAFCO eller USDA. Eftersom det inte har någon erkänd relation till komponenter som används i en produkt, används det ofta som ett marknadsföringsord.

Är det sant att naturlig hundmat är bättre?

Majoriteten av människor tror att ju mindre bearbetning och tillsatser i en måltid, desto bättre. Det är dock inte så enkelt som att säga att naturlig hundmat är överlägset. Bara för att något är naturligt betyder det inte att det nödvändigtvis är säkrare, mer näringsrikt eller av högre kvalitet än andra saker.

Även helt naturliga måltider kan innehålla för mycket eller för lite av vissa element, vilket gör det nödvändigt att inkludera tillverkade näringsämnen som aminosyrakällor, vitaminer eller mineraler för att göra en näringsmässigt komplett mat.

Leta efter påståenden om att maten är “fullständig och balanserad” när du väljer hundmat; detta säkerställer att kosten uppfyller AAFCOs näringsprofilkrav.

Det finns inget sådant som en “en-storlek-passar-alla”-diet. Att välja den bästa lösningen för varje husdjur bör baseras på flera överväganden, inklusive:

  • Stadium av livet
  • Storlek och ras
  • Livsstil
  • Särskilda överväganden

Din veterinär är en utmärkt resurs för att diskutera dietalternativ och avgöra vilken som är bäst för ditt husdjur. De kan svara på frågor och ge rekommendationer baserat på ditt husdjurs ålder, ras och medicinska historia för att bestämma den optimala kosten för ditt husdjurs hälsa.