Märkning för sällskapsdjursfoder: ett vetenskapligt tillvägagångssätt

Vad säger ditt husdjursmatpaket för dig? Läs innan du köper – vad säger ditt husdjursmatpaket för dig?

Att handla husdjursmat kan vara frustrerande och förvirrande för även den mest uppmärksamma husdjursägaren. Vilket är det hälsosammaste alternativet för ditt husdjur? Är maten i förpackningen lika tilltalande som bilden på kartongen? Eller innebär ett högre pris en högre kvalitetsnivå? Det finns bara ett sätt att ta reda på det: att läsa ingredienslistan – men du måste först lära dig hur du läser den.

Vad finns i ett namn, ändå?

Antalet “bra” element i en produkt bestäms av dess namn. Detta kan dock inte vara lätt att besluta om, så de myndigheter som styr sällskapsdjursfoder håller noga koll på de villkor som tilldelats maten.

Reglerna för namngivning är följande:

När “kyckling” är den första komponenten i mat, “malen gul majs” är den andra och “majsglutenmjöl” är den tredje, kan du vara säker på att det finns mer kyckling än mald gul majs och mer mald gul majs än majs glutenmjöl i vikt.

Om namnet på livsmedlet innehåller ordet “kött” måste produkten bestå av minst 95 % av det köttet. Denna begränsning skulle gälla till exempel “Biff Dog Food“.

Den angivna ingrediensen måste stå för minst 25 % av produkten om fraserna “middag”, “förrätt”, “fat” eller “formel” förekommer på etiketten. Med hjälp av det tidigare exemplet, nu omdöpt till “Biff Dog Food Dinner”, sjunker matens köttsammansättning från 95 procent till allt mellan 25 och 95 procent. Om en produkt har en kombination av kött, till exempel en “kyckling och fiskrätt”, måste den ha totalt 25 % av båda typerna av hjärta, men mer kyckling än fisk eftersom kyckling är förnamnet. Under dessa omständigheter skulle mängden kött anges av dess plats på ingredienslistan.

Termen “med” på förpackningen har ett ytterligare krav, denna gång behöver ännu mindre av köttet som anges på etiketten: 3%. Till exempel, för att nå önskat nötkött, måste “Hundmat med nötkött” innehålla 3 % nötkött.

Namnet med ordet “smak” lagt till har minst kött. För att använda kött i namnet på dessa föremål behövde endast en mätbar mängd kött finnas. När det omdöps till “Biff Smaksatt Dog Chow”, blir nötköttshundmaten mat som är låg i nötkött men smakar och luktar som nötkött tack vare tillsatsen av animaliska buljonger.

Fyllmedel, biprodukter och klyvning

I allmänhet är en “biprodukt” en del av ett djur som inte är avsedd för mänsklig konsumtion. Lungor, mjältar, njurar, hjärnor, lever, blod, ben, magar och tarmar från köttdjur, såväl som hönshalsar, fötter, outvecklade ägg och tarmar. Hår, horn, tänder och klövar anses inte vara biprodukter. Biprodukter har ett stort näringsvärde och är sällan ett problem.

“Fillers”, å andra sidan, kan inte bara användas för att ersätta ingredienser av lägre kvalitet, utan de kan också vara biologiskt felaktiga för ditt husdjur, vilket resulterar i hälso- och viktproblem. Katter bör till exempel undvika måltider som innehåller majs och bör ha så lite fyllmedel som möjligt i kosten eftersom de är köttätare snarare än grönsaksätare.

Å andra sidan tror många experter att fyllmedel är viktiga i hundfoder eftersom det totala näringsvärdet i fodret måste bestå av en kombination av fetter, proteiner, kolhydrater, mineraler och vitaminer. När de används på rätt sätt kan fillers vara näringsrika, men de kan leda till fetma och för högt blodsocker vid felaktig användning. Detta för oss tillbaka till komponentlistan. Tricket, återigen, är att skilja mellan bra och dåliga fillers. Med måtta kan majs och ris vara fördelaktigt för din hund; majssirap och MSG (mononatriumglutamat) är dock aldrig till hjälp. Leta efter mat med fyllmedel listade lågt på ingredienslistan så att du kan vara säker på att din hund inte får en ohälsosam mängd av dem.

Ordet “splittring” syftar på när samma komponent förekommer i flera former i de första fem ingredienserna, vilket leder till att du antar att du får mer (eller mindre) av den än du är. Fiskbuljong, till exempel, kan vara den första ingrediensen i en kattdiet, följt av majsglutenmjöl, fisk och animaliskt fett konserverat med pulvriserad gul majs som den fjärde. Även om det verkar som att fisk är en stor del av måltiden, är det en majsbaserad produkt.

Se näringsanalys för mer information.

Alla husdjursdieter måste uppfylla minimikraven på protein, fibrer, fett och fukt. Dessa minimivärden beräknas på basis av “som matas” och inkluderar processfuktighet. Torrsubstansprocenten kan beräknas för torrfoder genom att subtrahera 100 % från mängden vatten i varan (10 % i genomsnitt) och dividera andelen som anges med procentandelen torrsubstans.

Ett torrfoder som innehåller 10 % fukt har till exempel en torrsubstanshalt på 90 %: 100 – 10 % fukt = 90 % torrsubstans. Om du tar 20 % protein och dividerar det med 90 får du 22 % protein på torrsubstansbasis. Denna formel kan också beräkna mängden fibrer och fett i ett livsmedel.

Kontrollera om den är komplett och balanserad.

Alla livsmedel måste uppfylla Association of American Feed Control Officials (AAFCO). Detta krävs för att en produkt ska märkas som komplett och balanserad. Etiketten bör också ange det livsstadium som livsmedlet är avsett för, såsom tillväxtfaser för unga husdjur, underhåll eller seniora stadier.

Instruktioner för utfodring och mer

En allmän utfodringsriktlinje för ditt husdjur bör finnas på förpackningen med alla djurfoder. I allmänhet är detta baserat på kroppsvikt och ålder. Boxen kommer också att innehålla en lista över de företag som producerar och distribuerar maten. De flesta företag kommer att ge dig en adress eller ett telefonnummer för att kontakta dem om du har några problem, bekymmer eller klagomål.