För ditt husdjurs skull: Djurmat (vad du bör veta)

Följande är en serie inlägg utformade för att lära husdjursägare hur man läser etiketter och väljer säkra måltider för sina husdjur. Marknadsföringstrick och falska etikettpåståenden är lätta att falla för, och husdjur behöver inte tänka på vad de äter, så det gör vi.

Vad är det egentligen i djurfoder?

Bilderna på burkar och påsar för husdjursmat frammanar idéer om en kock som förbereder läckra måltider för våra omhuldade hundar, komplett med hälsosamma kött- och grönsaker. Även om detta är en vacker idé, händer det sällan. När djur slaktas för mat tas den magra muskeln bort och konsumeras av människor. Resten av liket (ben, organ, blod, näbbar och så vidare) används för att göra husdjursmat, vilket kallas “biprodukter”, “måltid”, “biproduktmåltid” och så vidare . Om du inte är höjdrädd, fortsätt läsa.

Utsmältningsråvaror är vanligtvis rester från kött-, fågel- och fiskesektorerna. Temperaturerna som används vid rendering modifierar eller förstör naturliga enzymer och proteiner som finns i dessa råvaror. Dessa data tyder på att näringssammansättningen av den slutliga produkten som hamnar i djurfoder kan variera kraftigt. Faktum är att den näringsmässiga kvaliteten på biprodukter, måltider och smältningar kan variera avsevärt från batch till batch.

“Otjänlig för mänsklig konsumtion” tillämpas på alla renderade föremål, och våra husdjur bör inte äta det om vi inte borde! Även om utsmälta varor ofta innehåller höga proteinnivåer, ifrågasätts integriteten hos dessa proteiner ofta. Dessa sämre proteinkällor är vanligtvis obehagliga för husdjur, vilket kräver konstgjorda smaker eller fetter för att locka dem att äta dem.

Etiketten säger sig vara förstådd.

Så, hur kan du veta vilka djurfoder som verkligen är premium? När djurfoder annonseras som “premium”, “super-premium”, “ultra-premium” eller “gourmet” kan det vara vilseledande. Vad innebär det hela, och är det verkligen värt de extra pengarna? Mest i alla fall. Märkningen är inget annat än ett marknadsföringsknep. Premium- eller gourmetprodukter är inte skyldiga att innehålla ingredienser av annan eller högre kvalitet än någon annan full och balanserad produkt.

Association of American Feed Control Officials (AAFCO), den reglerande myndigheten för tillverkare av sällskapsdjursfoder, har jurisdiktion över “naturligt” sällskapsdjursfoder. American Association of Feed Control Officials (AAFCO) definierar “naturligt” foder för husdjur som endast innehåller växt-, djur- eller minerat material. Kemiskt syntetiserade ämnen, såsom konstgjorda smakämnen, konserveringsmedel och färgämnen, är inte tillåtna i dessa varor.

“Ekologiska” husdjursmat är sådana som odlas utan användning av bekämpningsmedel eller konstgödsel, är fria från förorening av mänskligt eller industriellt avfall, och som tillagas utan användning av joniserande strålning eller livsmedelstillsatser. Om matdjur används måste de födas upp regelbundet och erbjudas en näringsrik kost utan att använda antibiotika eller tillväxthormoner. Producenterna måste ha särskild certifiering och följa strikta produktionsriktlinjer för att marknadsföra mat som ekologisk. Det finns olika nivåer av ekologiskt: “100 % ekologiskt” betyder att produkten innehåller 100 procent ekologiska ingredienser, “ekologisk” betyder att produkten innehåller minst 95 procent ekologiska ingredienser och “tillverkad med ekologiska ingredienser” betyder att produkten innehåller minst 70 procent certifierade ekologiska ingredienser.

Vad finns i ett namn, egentligen?

Det finns inte alltid många val när det kommer till husdjursmat. Eftersom produktnamnet är den första delen av etiketten som en konsument lägger märke till, används tjusiga ord för att framhäva specifika egenskaper hos en maträtt. American Association of Feed Control Officials (AAFCO) har satt fyra standarder för ingredienser:

  • 95-procentsregeln säger att den listade ingrediensen måste utgöra minst 95 % av rätten. “Chicken for Dogs” eller “Beef Cat Food” måste innehålla 95 procent kyckling respektive nötkött. Om produkten är märkt “Kyckling och ris hundmat” måste kycklingen stå för 95 procent av totalen. Om ett livsmedel har en blandning av komponenter, såsom “Kyckling och lever för katter”, måste de två föremålen stå för 95 procent av den totala vikten, med den första ingrediensen som står för den högsta andelen av maten.
  • 25 procent eller “Dinner”-regeln säger att namnet måste innehålla en beskrivande term som “middag” om den listade produkten innehåller minst 25% men mindre än 95% av den totala vikten. Till exempel används termerna “middag”, “entrée”, “grill”, “tallrik” och “recept” alla för att beskriva denna typ av produkt. “Hundmat med kycklingmiddag” måste till exempel innehålla minst 25 % kyckling. Nötkött, förmodligen ännu mer nötkött än kyckling, skulle kunna finnas i denna rätt. Det är viktigt att studera märkningen och se vilka andra köttkällor som ingår i produkten.
  • 3% eller “Med”-regeln är svår. “Med”-etiketten anger ofta ytterligare eller unika ingredienser, som “nötköttsmiddag för hundar med ost”, som är en rätt som innehåller minst 25 % nötkött och minst 3 % ost.Var dock försiktig med etiketter som börjar med “med”: “Hundmat med kyckling.” Endast 3% kyckling krävs i detta hundfoder! Detta är inte att förväxla med “Chicken Dog Food”, som måste innehålla minst 95% kyckling. Är det inte förbryllande?
  • Regeln “smak” gäller i det här fallet: en viss procentandel kött krävs inte, men det måste ha tillräckligt med smak för att märkas. Till exempel kan “Chicken Flavour Dog Food” innehålla ett sammandrag eller tillräckligt med kycklingfett för att smaksätta maten, men det kommer inte att ha något riktigt kycklingkött.

Vilka ingredienser bör du hålla dig borta från?

Förutom att undvika mat med “biprodukter” och “måltider” finns det en mängd andra livsmedelstillsatser att undvika. Konstgjorda smaker som majssirap, propylenglykol och MSG används ofta vid tillverkning av husdjursfoder för att maskera dålig matkvalitet. Vissa av dessa tillsatser ger halvfuktiga livsmedel och behandlar fuktighet och flexibilitet. Många konserveringsmedel har visat sig orsaka cancer hos människor. De begränsar tillväxten av mikroorganismer eller minskar livsmedelsoxidation när de används vid tillverkning av husdjursfoder. Konserveringsmedel som BHA, BHT, natriumnitrit och nitrat bör undvikas. Även om husdjur är mindre än människor och många av deras livsmedel innehåller samma mängd konserveringsmedel som vår, saknas studier om långtidseffekterna av kronisk exponering för dessa konserveringsmedel. Därför bör de undvikas. Många husdjursvaror använder konstgjorda färgämnen för att övertala ägare att köpa dem; de har dock inget näringsvärde och kan orsaka obehagliga eller allergiska reaktioner. Dessutom är ditt husdjur bara intresserad av hur maten smakar, inte hur den ser ut.

Vilka element i djurfoder verkar vara hälsosamma men är det inte?

Alla skulle hålla med om att en “kycklingmåltid” verkar vara en hälsosam och trevlig kvällsmat som skulle kunna serveras i vilket amerikanskt hem som helst. En kycklinglunch i mitt hus skulle bestå av saftigt grillat kycklingbröst serverat på en bädd av ångad spenat med en sida av quinoa. Men låt dig inte luras: “kycklingmåltid” på sällskapsdjursmarknaden syftar på den vidriga renderingskvarnen.

Ris med majs. Även om dessa livsmedel vanligen betraktas som stapelvaror i den amerikanska kosten, kallas de “fillers” och är ohälsosamma för ditt husdjur. Tyvärr använder många husdjursfoderföretag (även högkvalitativa märken) majs och ris som huvudingredienser eftersom de är en billig metod att fylla en påse samtidigt som de uppfyller grundläggande näringsbehov. Detta har resulterat i den utbredda utvecklingen av husdjursmat som innehåller mycket kolhydrater och lågt innehåll av animaliskt protein, vilket bidrar till fetmakrisen för husdjur. Majs och ris är kolhydrater med högt glykemiskt index som bidrar till fetma. Detta innebär att de snabbt höjer blodsockernivåerna och utlöser hormonella reaktioner som har långsiktiga skadliga konsekvenser för ämnesomsättning och viktökning. Kroniska symtom på matsmältningsbesvär, såsom gaser, uppblåsthet och diarré, är ofta förknippade med dessa majs- och risbaserade dieter.

Naturliga ingrediensers fördelar

Naturliga dieter är fria från konserveringsmedel och andra skadliga cancerframkallande ämnen, vilket minskar risken för biverkningar. Raw meals minimerar “tomma” kalorier som finns i tillsatser och smakämnen, vilket bidrar till fetma hos husdjur. Det har bevisats att hundar som håller en optimal kroppsvikt lever 15 procent längre och har färre sjukdomar (särskilt artrit) än överviktiga hundar. Naturliga dieter ger mer högkvalitativa proteinkällor (på grund av frånvaron av fyllmedel, sämre biprodukter eller måltider), som bättre möter näringsbehov och kan hjälpa till att förebygga sjukdomar. På grund av de skadliga effekterna på ämnesomsättningen och viktökningen utelämnar många naturliga dieter kolhydrater med högt glykemiskt index (de som snabbt ökar blodsockret), såsom majs och ris.

Varje dag verkar det som att vi alla blir mer medvetna om att farliga kostkonserveringsmedel och syntetiska kemikalier utgör allvarliga hälsorisker och kan ha en allvarlig inverkan på hela vårt välbefinnande. Detsamma kan sägas om våra hundar. Vi har alla hört anekdoter om hur en hälsosam kost och holistisk livsstil kan hjälpa dig att bli av med sjukdomar och få energi. Den goda nyheten är att det finns fler sällskapsdjursalternativ tillgängliga för att hjälpa våra fyrbenta familjemedlemmar att följa samma principer för mänsklig näring.