Kan hundar äta kattmat?

Något med kattmat gör det nästan omöjligt för en hund att göra motstånd. Om kattmat finns tillgängligt kommer de flesta hundar att lukta på det och äta det, oavsett ras, ålder eller hur väluppfostrade de är.

Är det ändå ohälsosamt för en hund att äta kattmat? Här är allt du behöver veta om hundmat, inklusive om hundar kan äta kattmat eller inte.

Vad är skillnaden mellan hund- och kattmat?

Hundar är allätare, vilket innebär att de kan äta ett större utbud av mat, inklusive både växt- och djurbaserade element.

Å andra sidan är katter riktiga köttätare, vilket betyder att de bara äter animaliskt protein och kräver mer protein och fett än hundar.

Å andra sidan kräver katter 11 nödvändiga aminosyror från sin diet, medan hundar bara behöver 10. Taurin är en annan aminosyra som katter kräver.

Kommersiella kattmåltider måste ha högre protein-, fett- och taurinkoncentrationer än kommersiellt hundfoder för att passa dessa högre näringsbehov. Det betyder att allt kommersiellt hundfoder är lågt i näringsämnen för katter.

Å andra sidan har kattfoder en högre protein- och fetthalt än hundfoder, vilket gör den mer smakrik, doftande och tilltalande och gör att den kan uppfylla eller till och med överträffa en hunds näringsbehov.

Är kattmat säkert för hundar att äta?

En hund som äter sin kattkompis mat som en godbit eller till och med som ett substitut för sin måltid är inte nödvändigtvis “dåligt” för den vanliga vuxna hunden.

När kan hundar äta kattmat?

Kattfoder kan vara ett bra alternativ till många hundmåltider för vissa hundar, till exempel de som kämpar mot cancer och upplever viktminskning, muskelförtvining och svag aptit.

Under vissa omständigheter är kattmat mer tilltalande, ger fler kalorier per portion och ger ett mer näringsbalanserat alternativ än många hemmagjorda dieter.

På samma sätt, jämfört med vissa mänskliga måltider som vanligtvis används, såsom ost, kyckling eller jordnötssmör, som ger en koncentrerad mängd av i första hand ett näringsämne, kan kattfodral ge hälsosammare, välbalanserade godsaker eller träningsbelöningar.

När är kattmat dåligt för hundar?

Andra hundar kan tycka att det blir problematiskt att äta kattmat, även som godis, om det finns bakomliggande orsaker till att för mycket protein eller fett inte är bra för dem.

Exempel:

  • Eftersom kattmat är för rikt kan en hund med en känslig mag-tarmkanal kräkas eller få diarré efter att ha ätit det.
  • En hund med njur- eller leversjukdom bör ta måttliga mängder protein snarare än för stora mängder för att stödja optimal organfunktion.
  • För att stimulera viktminskning eller förhindra inflammation i bukspottkörteln måste en överviktig hund eller en som är predisponerad för att utveckla bukspottkörtelinflammation (t.ex. många schnauzare) äta en diet med låg fetthalt.

Vi matar vilken mängd kommersiell kattmat som helst till någon av dessa hundar, vare sig sällan eller på lång sikt, vilket kan förvärra hälsoproblemen.

Fråga din veterinär om din hunds näringsbehov.

Så om kattmat är “bra” eller “dåligt” för din hunds hälsa är ett personligt val.

För de flesta friska vuxna hundar betyder detta att du inte behöver oroa dig för att din hund ska äta en kattunge då och då.

Om du har några problem, se din veterinär eller en veterinär nutritionist för att avgöra om kommersiell kattmat, oavsett mängd, är lämplig för din hund.