Påståenden om djurfoder

6 tveksamma påståenden om husdjursfoder

Var försiktig med påståenden om djurfoder.

“Alla husdjursägare vill ha en diet som är tillfredsställande – komplett, balanserad, aptitretande, smältbar och säker – för sina husdjur”, säger Tony Buffington, DVM, Ph.D., vid Ohio State University Veterinary Medical Center.

Den enda information du behöver för att utvärdera djurfoder är etiketterna som regleras av de 50 staterna med hjälp av Association of American Feed Control Officials (AAFCO). Etikettlöften som “premium” och “holistisk” är ofta sant hos oss, men de innebär inte alltid kvalitet. Rådfråga din veterinär för att välja den bästa dieten för ditt husdjur och fundera sedan över om dessa sex foderpåståenden är sanna.

  1. Mänsklig klass

Enligt sällskapsdjursfoder kan termen “mänsklig kvalitet” vara missvisande, enligt AAFCO. Ett livsmedel av mänsklig kvalitet måste ständigt inspekteras av FDA, endast närvarande i den mänskliga livsmedelskedjan. “[Frasen] har ingen juridisk definition”, förklarar Joseph Bartges, DVM, Ph.D., vid University of Tennessees College of Veterinary Medicines Department of Medicine and Nutrition. Många av ämnena som används i djurfoder är säkra för människor att äta, så ordet låter bra och är fantastisk marknadsföring, men det betyder ingenting.”

2. High-end eller gourmet

“Premium har kommit för att indikera husdjursmat som erbjuds i begränsade mängder,” tillägger Dr. Bartges. “Dessa livsmedel anses vara av överlägsen kvalitet och har en mer konsekvent formel.” Gourmet, tillägger han, betecknar en högre kvalitetsnivå. Varor märkta med “premium” eller “gourmet” är dock inte skyldiga att innehålla ingredienser av annan eller högre kvalitet än konventionellt foder för husdjur, och de hålls inte heller till någon högre näringsstandard, enligt FDA-märkningskraven. Han säger, “Återigen är det här bara bra marknadsföring.”

3. Ett helhetsgrepp

Livsmedelsetiketter som visar en “holistisk” produkt kan låta tilltalande, särskilt eftersom ordet “holistisk” har så många positiva konnotationer. Enligt Dr Bartges innebär holistisk att de ämnen som bidrar till djurets allmänna hälsa är naturliga och inte innehåller biprodukter. Tyvärr skiljer ingen officiell definition eller standard “holistisk” mat från “icke holistisk” mat.

Dr Bartges fortsätter, “Vissa torra holistiska dieter innehåller fortfarande bearbetade livsmedel som kött”, som är uttorkade proteiner.”

4. Ekologiskt och naturligt

“Naturlig” och “ekologisk” är två enkla fraser som kan ses på livsmedelsetiketter. Naturligt hänvisar till alla djur-, växt- eller mineralingredienser som antingen är obearbetade eller har genomgått icke-syntetisk bearbetning, såsom värme eller extraktion, enligt AAFCO. Kemiskt syntetiserade tillsatser och processhjälpmedel kommer också att saknas i naturliga föremål.

Dr Bartges förklarar, “Ekologiskt definieras som en ingrediens som har producerats och hanterats av USDA Natural Organic Program.” Även om detta kan tyckas vara det bästa alternativet för ditt husdjur, påpekar Dr. Bartges att “naturliga” husdjursdieter fortfarande kan innehålla syntetiska näringsämnen som vitaminer om de inkluderar en ansvarsfriskrivning som “gjord med naturliga ingredienser med tillsatta vitaminer och mineraler.”

5. Finns det något nötkött?

Ingredienserna i djurfoder anges i fallande ordning efter vikt. Som ett resultat, även om det är en enkel tumregel att leta efter kött i de tre första ingredienserna, kan det lura. Varför? Dela upp ingredienserna När flera olika typer av samma produkt används, hoppar andra komponenter till toppen av listan. Vissa företag gör detta för att ge intrycket att deras produkt är högkvalitativ och proteinrik när den inte är det.

6. Den skapades i

Tänk på var ditt husdjursfoder tillagas. Det kanske inte är det första man tänker på. Tillverkas det i en anläggning som ägs av producenten eller i en anläggning som producerar djurfoder (eller andra livsmedel) för olika märken? Dr Bartges tror att det enda sättet att få reda på det är att ringa företaget. Tveka inte att kontakta djurfoderbranschen och fråga efter detaljer om ditt husdjurs hälsa och säkerhet. Kundtjänstens telefonnummer är ofta tryckt på foderpåsen. Om det inte finns ett telefonnummer att ringa, tänk på vad det säger om varumärkets engagemang för kvalitet och kundservice.