Hälsosam kattmat: Snabb och experthandbok

Om du någonsin har känt dig förvirrad över hur du väljer den hälsosammaste kattmat för din kattkamrat, är du inte ensam. Minnet av sällskapsdjur under våren 2007 skickade mycket snurr. De flesta husdjursägare är medvetna om att tillverkare av sällskapsdjur är skyldiga enligt lag att lista alla produktingredienser i viktordning. Även om det hjälper är organiserade checklistor mer användbara för shopping. Här är några riktlinjer från de bästa djurmatsexperterna.

Kattmat i ordningsföljd

1. Protein

SÖKNING: Kött eller fisk namngiven på etiketter med ord som – kyckling, kalkon, lamm, nötkött, sill, lax, etc. Också acceptabelt är koncentrerade namngivna köttproteiner som – kycklingmjöl, kalkonmjöl, lammmjöl, sillmjöl etc.

Varför? Katter är vad forskare kallar “obligatoriska köttätare”. Detta innebär att de är utformade för att äta köttmat. När du väljer en mat till din katt vill du ha alla näringsämnen tillgängliga för att ge bra energi, stark muskeltonus och ett stabilt immunförsvar så köttproteinkällor bör vara grundpelaren.

UNDVIKA: Namnlösa livsmedel med ord som – fjäderfä efter produkt, kött- och benmjöl, köttmjöl, fjäderfämjöl, matsmältning etc. Undvik också proteinfyllmedel som – majsglutenmjöl, vetegluten, äggproduktmjöl, sojamjöl, vetegroddmjöl.

TIPS: Om du tittar på etiketter för kattmat och grupperar alla spannmålsingredienserna har de ofta företräde framför det kött som beskrivs av tillverkaren. Detta förklarar de sämre proteiningredienserna och beskriver det som näringsrikt. Kvalitetskött är ett måste.

Anledning? Kattmat som innehåller biprodukter, kött- och benmjöl eller icke-specifika generiska köttfoder avvisas ofta av matavfall från den mänskliga livsmedelskedjan. Det betyder att de kan innehålla källor av animaliskt protein som saknar “4-D” näringsämnen såsom:

Döda djur (inklusive kött med natriumpentobarbital, det vanligaste dödshjälpmedlet, även om industrikällor förnekar att de använder döda hundar och katter, det finns inga lagar eller förordningar mot det).
Döende djur (inklusive de som avvisats av FDA-köttinspektörer för den mänskliga livsmedelskedjan plus döende djur från djurparker och husdjursgårdar).
Sjuka djur (enligt federala köttinspektionsföreskrifter kan eldningsolja, fotogen, rå karbolsyra och citronella användas för att denaturera sjukt kött före utsmältningen).
Deformerade djur (inklusive de som är för svaga att gå på grund av sjukdom eller undernäring).

2. Kolhydrater och grönsaker

SÖK: Hela korn som brunt ris och havre eller stärkelse som helpotatis eller sötpotatis. Hela frukter och grönsaker som morötter, tomater, alfalfa, äpplen, tranbär etc.

Varför? Dessa fullkorn och stärkelser är faktiskt smältbara av katter som ger en stor energikälla. Hela frukter och grönsaker ger en utmärkt fiberkälla plus naturliga vitaminer och mineraler.

UNDVIKA: Vegetabiliskt protein och gluten, som inte kan smälta och orsakar allergier hos katter, är tillverkat av raffinerat mjöl, vete, fabrikskörning, ölris etc. Se också upp för bearbetade frukter och grönsaker som uttorkad potatis, tomatpimpsten och alfalfa-livsmedel.

Anledning? Vegetabiliskt protein, särskilt sojamjölprotein, har blivit en favorit hos tillverkare av sällskapsdjur eftersom de är en billig proteinkälla, vilket ger dem en större fördel och gör att det verkar som att katter får bra protein. Gluten från mjöl är bara en billig fix eller “lim” i sällskapsdjur. Båda källorna kan leda till allvarliga näringsbrister.

3. Fetter, oljor och konserveringsmedel

SÖKNING: Namngivna fetter från kvalitetskällor som – kycklingfett, lammfett, solrosolja, sillolja etc. Naturliga konserveringsmedel såsom blandad tocopeherol och vitamin E från hela livsmedel föredras.

Varför? Näringsrika animaliska och växtfetter och oljor ger en rik källa till essentiella fettsyrorvilket hjälper till att producera frisk hud och en blank päls. Ett naturligt kvalitetsskyddsmedel i balans med din kattens diet säkerställer att de får alla näringsämnen som behövs för vardagen och god hälsa.

UNDVIKA: Fetter från ospecificerade källor som – animaliskt fett, fjäderfäfett, vegetabilisk olja. Håll dig också borta från syntetiska konserveringsmedel som BHA, BHT och etoxikin.