Komplett vs kompletterande

Komplett mat är överlägset det mest populära valet för hundägare i Storbritannien. De kan finnas i många former inklusive torr, våt och rå.

För att lagligen märkas som “komplett” måste ett livsmedel innehålla alla näringsämnen som krävs av en hund i tillräckliga mängder för att hålla hunden frisk, vilket innebär att den inte ska vara skadlig att mata den ensam under en längre tid.

Baren för näringsfullhet i Europa sätts av European Pet Food Industry Federation (FEDIAF) – du hittar deras näringsriktlinjer för komplett husdjursfoder här. Även om dessa riktlinjer har fått ökad mängd kritik för att vara baserade på föråldrade och ofta bristfälliga uppgifter och för att vara potentiellt partiska (läs mer här), är de för närvarande de enda siffrorna vi har och det är därför vi också använder dem som vår grund för kategorisering en mat som “komplett” eller inte.

För att möta FEDIAFs näringsnivåer innehåller de allra flesta kompletta livsmedel ett brett utbud av tillsatta vitaminer och mineraler. Medan vissa mineraler kan tillsättas i en ‘organisk’ eller ‘naturlig’ form, produceras de flesta av dessa kosttillskott syntetiskt vilket har gett upphov till kritik från vissa naturliga utfodringsförespråkare.

Kompletterande livsmedel

Kompletterande livsmedel är vanligtvis våta eller råa livsmedel som inte innehåller hela sortimentet eller den rätta balansen mellan näringsämnen som krävs för att hålla en hund helt frisk och frisk och måste därför matas tillsammans med andra livsmedel som komplett mat, hemlagad mat eller mixer kex. Exempel kan inkludera “toppers” som läggs till maten för att öka smakligheten, rått köttstycke (som kycklingvingar etc) och våta livsmedel som är särskilt utformade för att kombineras med en mixer.

Mixer kex

Blandare är i huvudsak spannmålsbaserade fyllkakor eller müsliblandningar, ibland med tillsatta grönsaker eller örter. De är långt ifrån näringsmässigt kompletta och måste matas tillsammans med en komplett eller lämplig kompletterande mat. Trots att blandare har tappat popularitet i årtionden (åtminstone utanför arbetshundgemenskapen), kan rätt blandare i kombination med rätt våt eller rå mat fortfarande vara ett bra alternativ för vissa hundar.

Beredningsmetod

Nedan följer en lista över alla de viktigaste bearbetningsmetoderna för sällskapsdjur, som alla kan finnas i kompletta eller kompletterande former.

Torra livsmedel

Majoriteten av brittiska hundar matas på torrfoder. Deras popularitet beror verkligen mycket på deras bekvämlighet eftersom de är tillgängliga överallt, de behöver inte alls någon förberedelse och de har inga speciella lagringskrav.

Torrfoder kan produceras på ett antal sätt:

Extrudering är den absolut vanligaste tillagningsmetoden för torr hundmat. I extruderingsprocessen blandas råvaror (vanligtvis förtorkade och malda ingredienser i form av pulver) och passerar genom vad som i huvudsak är en jätte ångkokare. Blandningen leds sedan genom en “form” där den skärs i de enskilda kakorna som sedan torkas snabbt med varm luft, kyls och får en beläggning av oljor för att förbättra deras smak.

Ett växande antal kritiker hävdar att de många bearbetningsnivåerna som krävs för att producera strängpressade livsmedel och särskilt de höga temperaturerna de involverar kan förstöra många av de naturliga näringsämnena i ingredienserna, särskilt vitaminer, vissa aminosyror och enzymer. Stödjare förespråkar dock att tillagningsprocessen dödar parasiter och faktiskt kan öka smältbarheten.

Bakning är en alternativ tillagningsmetod som gör att livsmedel kan tillagas vid lägre tryck än extrudering och därför kan lämna mer av näringsämnena intakta. Bakning förlitar sig dock vanligtvis på en viss mängd vetegluten för att binda kexen. Processen innefattar vanligtvis att kexen passerar långsamt genom en lång ugn ovanpå ett transportband.