VÅTT, TORRT OCH RÅ

petfoodalpha

VÅTT MAT: det här är livsmedel med hög fuktinnehåll. De kokas vanligtvis vid höga temperaturer för att sterilisera dem och förseglas sedan under tryck (men inte alltid). Dessa inkluderar burkar, foliebrickor och påsar och innehållet inkluderar bitar i sås, bitar i gelé och köttfärsformat. Frysta eller kylda husdjursfoder i påsar finns också.

TORRA MATAR: det här är livsmedel som har låg fuktinnehåll. De inkluderar strängpressade livsmedel (formade pellets eller kibbles), flingmat (flingade spannmål) och kex / blandare. Dessa är ofta förpackade i påsar, men kex som ska erbjudas som godis kan förpackas i mindre lådor. Torra livsmedel innehåller fortfarande kött – som kan tillsättas i färskt eller torkat tillstånd. Torrfoder kan erbjudas torrt, eller ägarna kanske vill lägga till vatten eller sås i maten, beroende på tillverkarens instruktioner.

RAW MAT: det finns en rad kommersiellt producerade råvaror tillgängliga i frysta eller frystorkade format. Rå djurmatprodukter kan vara kompletta eller kompletterande. För mer information om rå mat och en lista över tillverkare, se vårt faktablad.

KOMPLETT ELLER Kompletterande?

KOMPLETT HUNDMAT

Dessa hundmatar är näringsmässigt kompletta och ger alla näringsämnen i mängder och proportioner som din hund behöver. Endast kompletta hundmatar är lämpliga för daglig utfodring utan att tillsätta ytterligare livsmedelsprodukter. Det finns ett stort utbud av kompletta hundmat som är tillgängliga för ägare och de strävar alla efter att möta hundens näringsbehov.

KOMPLETTERANDE HUNDMAT

Dessa livsmedel är utformade för att bara vara en del av kosten och de uppfyller inte de kända näringskraven när de matas ensamma. De måste matas tillsammans med ytterligare en mattyp, t.ex. mixerkakor. Vissa kompletterande livsmedel kallas godis och kan matas till din hund med måtta. Vissa råvarutillverkare producerar kompletterande livsmedel, som är avsedda att blandas med andra produkter för att göra en komplett måltid.

Alla kompletta och kompletterande livsmedel är märkta som sådana med lämpliga utfodringsriktlinjer.

Valet av vått eller torrt eller rått är hos ägaren beroende på vad de ser som det bästa husdjursfoder för sitt husdjur. Husdjursägare väljer i allmänhet mat utifrån hur mycket det kostar, om deras husdjur gillar det eller inte, och enligt deras egen tolkning av vad deras husdjur kommer att njuta av. Många väljer att ”mixa och matcha” mat vid varje måltid.

Oavsett vilken diet du väljer, följ utfodringsriktlinjerna. Kom ihåg att dessa är avsedda som en guide och du kan behöva justera mängden du matar beroende på ett antal faktorer inklusive ålder, storlek, aktivitetsnivå etc.

God hygienpraxis är alltid viktig när du hanterar ditt husdjurs mat – på samma sätt som det gäller vid hantering av livsmedel.

Här är din guide för säker hantering av all sällskapsdjur:

1. Köp endast produkter som är i gott skick. Du bör inte se några synliga tecken på skador på förpackningen som bucklor, tårar, missfärgningar etc.

2. Tvätta händerna med varmt vatten och tvål efter att ha hanterat ditt husdjur eller deras mat

3. Tvätta ditt husdjurs skålar, disk och köksredskap med tvål och varmt vatten efter varje användning, skölj ordentligt och torka innan nästa användning

4. Förvara oslutna behållare / öppna påsar korrekt för att begränsa risken för korskontaminering

5. När du lagrar sällskapsdjur i kylen, se till att råvarorna är i botten. Du hittar lagringsinstruktionerna på varje paket.

När torrfoder matas kommer din hund att behöva mer friskt dricksvatten, men detta bör vara tillgängligt för alla husdjur oavsett vilken typ av mat de äter.